ARBRES MONUMENTALS: El faig del coll de Cristòfol


Nom comúFaig
Nom científic: Fagus sylvatica
Característiques tècniques: enllaç a Vikipèdia

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
5 metres i 30 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 442270
Y: 4666189

Altitud:
1.242 metres.

Terme Municipal:
Vidrà

Ubicació:
al coll de Cristòfol, a Capdegès, a sobre Vidrà.
Al coll s'hi pot arribar des de varis llocs: a peu pujant des de Vidrà per la casa de pagès de Palou Xic, o bé en tot terreny -ull que algunes pistes estan molt malmeses- des de les cases de pagès del Barretó -venint de ponent- o de Fontcuberta -venint de llevant-. També hi ha una pista d'aproximació que surt de la casa de pagès Les Escanes.

Si alguna informació teníem del faig del coll de Cristòfol és que es tractava d'un gran exemplar.  D'una grandària i mides espectaculars.

Per tant, la decepció i sensació que vam tenir al veure'l a terra va ser d'una tristesa immensa. Us puc ben assegurar que ens va caure l'ànima als peus. No estàvem al cas que l'arbre havia caigut. 
Veure un arbre tant gran esmicolat i convertit en un pilot de llenya és molt desencisador. 

Hi vàrem trobar un matrimoni de Barcelona que ens van explicar que feia més de 40 anys seguits que estiuejaven a Vidrà, i que l'excursió d'anar amb els fills cada any a veure aquest faig s'havia convertit en una tradició i una referència familiar. En parlaven amb enyorança perquè se'ls notava que estimàven aquest arbre.
Que la degradació i caiguda de l'arbre va ser molt ràpida, ens van dir. Ells ho relacionaven amb un llamp. Que primer havia caigut tot una meitat de l'arbre, i que al cap de poc temps tota l'altre.

Alguna altra informació parla que va caure com a conseqüencia del fort temporal de neu i vent de l'hivern del 2010.

És ben curiós i de mala sort que un exemplar amb tants i tants anys d'existència al damunt ens hagi tocat a nosaltres veure'l desaparèixer.

Això és el que quedava d'ell el 2014:
   







i buscant per internet he trobat aquestes a fotografies de fa uns anys:









Ubicació en el mapa: