ARBRES MONUMENTALS: l'Alzina grossa de Bellmunt


Nom comú: Alzina
Nom científic: Quercus ilex
Característiques tècniques: Enllaç a Vikipèdia

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
4 metres i 20 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 441101
Y: 4660997

Altitud
987 metres. 

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Ubicació:
L'alzina es troba al peu de la carretera asfaltada que puja des de Sant Pere de Torelló fins a dalt el santuari de Bellmunt. La trobarem de pujada a la nostra dreta, a peu de carretera, i uns giravolts després de passar per la Font Vidranesa. Per tant, s'hi pot arribat en vehicle sense cap problema.  

Es tracta d'un punt de referència de la pujada a Bellmunt des de Sant Pere de Torelló.

Quan te la mires, tot i la seva majestuositat, transmet una sensació de barreig entre arbre vell i a l'hora d'una gran vigorositat, aferrada a la vida. Les fulles del seu ramatge són ben atapaïdes i d'una gran vitalitat.
Això sí, les inclemències meteorològiques l'han castigada de valent. D'un llamp té buit tot el seu interior. Sembla estrany com s'aguanta dreta!
Al respecta, l'any 1979, el Ramon Vinyeta en el seu llibre "La vall de Torelló, Geografia i Història" ja s'explicava així: "L'Alzina Grossa de Bellmunt, tan malmesa pel pas dels segles, que potser no sobreviurà a les futures tramuntanades".
De monent, allà segueix.








Recordo un 10 de gener del l'any 2009 que un fort bufarut de vent i neu va fer importants destrosses als boscos de tota la zona. Pel que fa a l'alzina grossa, li va trencar part del seu brancatge.  
La següent imatge és de l'endemà:



Imatges antigues:

il·lustració llibret Recort del Santuari de Bellmunt, editat l'any 1907

postal principis segle XX

Centre Excursionista de Catalunya. Fons Albert Oliveras Folch. Feta el dia 7 de desembre 1924.

Fons Ramon Vinyeta

Fons Ramon Vinyeta

I com anècdota -si la memòria no em falla-, recordo que de petit pujant a Bellmunt, hi havia posat a sobre d'una brancada de l'arbre una mena de cocodril, o llangardaix gran, de pedra....a veure si alguna vegada penso a comentar-ho amb algú que me'n pugui dir quelcom.....


Ubicació en el mapa: