ESGLÉSIES I ERMITES: Sant Antoní de Collfred


Runes del cementiri

Primer de tot, fer esment que tant el nom de l'església com també la parròquia i la riera que li dóna nom, van amb accent a la i. És Sant Antoní, no Sant Antoni.

Feta aquesta introducció, dir que estem parlant d'una església enrunada de fa molts i molts anys. Vaig saber de la seva existència per la ressenya que en Ramon Vinyeta va deixar en el seu llibre El Vidranès (pàgina 43).
Aleshores, i pel fet d'estar enrunada, ja fa esment i destaca les dificultats i indefinició de la seva correcta localització. Alguns mapes, concretament l'Alpina, fins i tot la situen en lloc erroni. 
El que he fet ha estat intentar trobar informació de la seva ubicació exacta amb persones del territori que d'una manera o altra ho poguéssin saber. 
Primer en Baltasar Dot, qui havia estat alcalde de Santa Maria de Besora, i un gran coneixedor del territori. Parlant amb ell la va situar exactament on en Josep Soldevila, el propietari de la casa de pagès de Collfred, molt amablement m'hi va acompanyar. 

La sorpresa ha vingut amb el que en Josep m'ha ensenyat i ubicat: no tant sols les runes de l'església de Sant Antoní, si no també m'ha parlat d'un convent de monges i d'un cementiri (segons manifesta de Ridaura). Sorprenent. 

Dir que físicament els tres llocs es troben pràcticament a tocar una de l'altre. Es troben a mig camí entre la casa de pagès de Collfred i el coll de la Partió, al costat de la carretera que va de Vidrà cap a Sant Privat de Bas.

Anem per ordre:
- del convent de monges pràcticament res queda, es troba completament enrunat i poques són les restes que s'hi poden trobar. Pel que ens explica en Josep Soldevila, fa uns anys les pedres que hi havia les van fer servir per fer una casa a Vidrà. La seva ubicació queda quasi a peu de carretera, a la banda de dalt, just al punt mig de la corba que queda entre els dos torrents.
De moment cap mena de referència històrica he trobat d'aquest convent. Caldrà buscar-ho. 

- el mateix passa amb les runes de l'església de Sant Antoní. Molt poques restes queden. Per arribar-hi hem de deixar el cotxe a la dreta de la carretera just passada la raconada dels dos torrents, on trobarem una ampla i neta pista que baixa cap a la nostra dreta. A uns 20/30 metres, a mà dreta i molt amagades al mig de la vegetació, hi trobem les poques restes de l'església. També pràcticament imperceptibles.

- per arribar al cementiri cal seguir baixant uns 35/40 metres més, pel mig d'una gran plana. Les runes, aquestes sí una mica més consistents, es trobem en sentit migdia on s'acaba la plana i comencen els arbres. I en aquest cas, la identificació de la seva ubicació concorda amb el que consta als mapes Alpina. Segons ens manifesta en Josep Soldevila es tractaria de l'antic cementiri de Ridaura i li consta que va ser espoliat fa anys.      
    
I aquesta és la interesant referència que en Ramon Vinyeta va deixar en el seu llibre:

"L'antiga parròquia de Sant Antoní de Collfred ve documentada des de l'any 1100, data de la seva consagració feta pel bisbe Bernard de girona, com a sufragància del priorat de Santa Maria de Radaura. Durant els segles XV i XVI esdevingué parròquia amb rectors propis residents. En l'actualitat, tot el territori del seu antic terme, pertany al municipi de Vidrà, curiosament situat de ple a la conca del riu Fluvià.
Les seves ruïnes són de difícil localització, per dos motius: primerament, perquè tots els mapes existents en els quals hi consta, la situen erròniament, d'on ve que excursionistes, historiadors i geògrafs, fins i tot, dubtin de la seva existència. Segonament, perquè les ruïnes, situades al cim d'un breu turonell, són totalment cobertes i amagades per tota mena de vegetació, i cal estar segur de la seva existència si hom ho vol constatar. En el mapa adjunt es concreta exactament la seva situació, a una altitud de 1.200 m. Un cop superats els obstacles de l'espessa vegetació, sobretot d'arços, esbarzers i romagueres, són ben visibles els murs laterals d'un gruix de 60 cms. , separats entre si per uns tres metres. Això palesa que el temple era de reduïdes dimensions. També es pot endevinar l'existència del que havia estat cementiri parroquial. Les ruïnes no permeten determinar si l'absis era rodó o rectangular, cosa que podria explicar l'estructura arquitectònica. La seva existència com a parròquia fou limitada tal com correspon a la migradesa dels seus feligresos, car, al seu entorn, en la millor època, no passaven de sis o set les masies habitades."

Aquestes són les fotos dels racons que m'han explicat:


ESGLÉSIA:

Coordenades UTM: 
Zona: 31T
X: 446814
Y: 4668216

Altitud:
1.208 metres









CEMENTIRI:

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 446921
Y: 4668073

Altitud:
1.195 metres













CONVENT DE MONGES:

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 446654
Y: 4668364

Altitud:
1.218 metres













Ubicació en el mapa:





1 comentari:

Anònim ha dit...

Excel·lent entrada referent a Sant Antoní de Collfred. Coneixia les restes de l'antiga església però no totes les altres ruïnes que esmentes. Felicitats!