EL RACÓ DEL COL·LECCIONISME: Torelló, col·lecció de postals Corrent per Catalunya Sèrie 5ª



Col·lecció complerta d'una sèrie de 12 postals que van ser editades sota la denominació: CORRENT PER CATALUNYA SERIE 5ª.  

Cap referència hi consta de qui va ser l'autor d'aquesta col·lecció, ni tampoc quin any van ser  publicades. Per d'altres postals que he trobat amb la mateixa denominació i format, l'autor o editor molt probablement sigui el Sr. Joseph Cunill i Sala de Barcelona.

Per tenir una referència de la seva data d'edició, val a dir que una de les postals, concretament la número 5, està circulada el dia 30 d'agost de l'any 1905. En altres, hi consta l'any 1909.

Voldria aprofitar per explicar un fet que m'ha cridat molt l'atenció: a mida que vas trobant postals més antigues, destaca el fet que n'hi ha moltes que estan escrites a la part del davant. A sobre mateix, al costat o als voltants de la pròpia fotografia.
En algunes col·leccions -en aquesta no- al revers de les postals s'hi pot llegir "en este lado se escribe solamente la dirección", i l'espai per escriure l'adreça d'enviament ocupa tot el revers.
Per tant, si al revers només s'hi podia escriure l'adreça, on s'escrivia el missatge de la postal?, doncs al davant. No quedava altre lloc.

Aquests tipus de postals s'anomenen postals sense partir. 

Se sap que l'any 1906 aquesta particularitat va quedar regulada, doncs seguint l'ordre de les "Unión Postal Universal" s'establí que les postals en el revers fossin partides: al costat dret aniria l'adreça i a l'esquerra, el text. 

Aquest fet marca una certa cronologia en les postals antigues.


- DETALL EXPOSICIÓ VISTA COLLAGE

- DETALL EXPOSICIÓ VISTA INDIVIDUALITZADA - davant i darrere-
(per veure l'escrit de cada postal, cal fer córrer cap a l'esquerra la pestanya central que queda a la dreta de cada imatge)