CASES DE PAGÈS: Toriscada


la vall de Toriscada vista des de Bellmunt. A la dreta la casa de pagès d'Espaulella, i al fons el Puigsacalm.

Haig de reconèixer que Toriscada té un significat especial per a mi. Primer pel nom en sí mateix: el trobo encisador, carai de maco.
I segon, per la seva ubicació. Toriscada és el nom d'una vall: una vall enlairada, tancada i solitària; encarada a ponent i que queda encaixonada entre els torrents de Sant Bartomeu i el de Salgueda. Només té accés per la seva part baixa. Per cap altre camí lateral t'hi pots ficar.
A Toriscada s'hi ha d'anar expressament. Queda apartat de tot.
Haig de reconèixer que m'ha costat molt trobar el camí. De consultar-ho durant temps amb molta gent.

Però la muntanya és agraïda i al final sempre et dona el que té. Dels dos traçats que finalment he trobat, em quedo amb el de dins el torrent. Sens dubte, una de les millors i més boniques fondalades que tenim. No té comparació amb cap altra. Impressiona.
Un torrent amb la llera abrupte i a l'hora brunyida per la força de l'aigua, però sense saber el perquè quasi sempre eixuta, seca.

I just a mig recorregut, en una raconada, apareix feréstega la casa de Toriscada.

Pràcticament res queda: envoltada d'avellaners, s'intueix el seu perímetre al terra i un petit mur a la cara nord. Sens dubte tenia que ser un lloc on viure-hi només era per a gent valenta, ferma, decidida i convençuda. 

Se sap que l'any 1842 Josep Vila, masover del mas Toriscada, juntament amb Felip i altres bandolers és reclamat pel jutge de Vic. Se suposa que Toriscada devia ser un dels refugis del capitost i qui sap si el lloc on romanguè Ramon Xicoy, propietari de Santa Maria de Besora, durant el seu segrest.

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 444186
Y: 4662156

Altitud:
1.014 metres













Ubicació en el mapa: