CASES DE PAGÈS: Pedraguet



Es tracta d'una casa de pagès totalment enrunada que es troba situada a llevant de la muntanya de Bellmunt.
Poc coneguda i poques referències havia rebut respecta la seva ubicació. La principal era l'existència de la font Pedraguet que aquesta sí sabia on és. Si portava el mateix nom només calia perdre estona per trobar-la, perquè si alguna cosa els hi era imprescindible a totes les cases de pagès era tenir  molt proper l'accés a l'aigua. 

L'altre referència eren dos freixes alts, i junts, que havien crescut a dins la casa. Va costar, però al final la vaig localitzar. Sort de la referència dels dos freixes perquè totes les restes han quedat engolides per la vegetació.   

La casa tenia que ser menuda. És complicat veure-ho per les argelagues que la tapen, però sembla que part d'algunes parets de pedra segueixen ben conservades. Caldrà fer-hi alguna actuació de neteja.

És important destacar que estem parlant d'una de les poques cases que queden enrunades a la muntanya de Bellmunt: Pedraguet, Hi Era de Massa i Degollats. A banda de la desapareguda Hostal del Mal Govern, no n'hi ha més.  

Per arribar-hi, la referència és la font Pedraguet que la trobarem baixant de la Portella si venim de la casa pagès el Serrat, o pujant des de la casa de pagès la Vall si venim des de Forat Micó. Queda, aproximadament, a mitja alçada entre la casa de la Vall i el santuari de Bellmunt.

La casa es troba enfilada just a la vertical de la font. Hi arribarem per la pista que surt de pujada, a ponent, just al costat de l'obi metàl·lic que hi trobem. Aquesta pista ens situarà, després d'uns 50 metres, en un replà diàfan. 
Només caldrà buscar els dos freixes, que pujant els trobarem a la nostra esquerra. Ull!, no són els tres o quatre que queden a la nostra dreta.   

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 442598
Y: 4660981

Altitud:
872 metres









ubicació en el mapa:



curiosa perspectiva de la muntanya de Bellmunt