INDRETS I RACONS: Villa Escolita



Poca informació he localitzat respecta a aquesta joia del modernisme que hi havia a Torelló durant la primera meitat del segle XX. Es tractava d'una residència estival ubicada a l'antiga fàbrica de cal Feyner. 

En l'inventari del Patrimoni Històric fet per l'Ajuntament de Torelló s'hi pot llegir la següent ressenya: 

"Segons l’historiador Fortià Solà, Manuel Colomer Vives va comprar per venda judicial la fàbrica Feyner de Torelló a Josep Feyner Portabella l’any 1889. L’any següent, 5 de maig de 1890, s’incendià la fàbrica. Es destruïren la part vella, la part nova i la maquinària. 
S'ha de suposar que després de l’incendi s’inicià la reconstrucció de les instal·lacions de la fàbrica. Al registre fiscal de principis del segle XX no s’especifica la data en què fou venuda la fàbrica i els dos habitatges que l’acompanyaven, però sabem que la fàbrica ocupava 756 m2, el mas Pollancreda tenia 418 m2 i la Villa Escolita, 345 m2. Els dos habitatges havien estat comprats a Josep Feyner. 

Del cas de la torre Villa Escolita, desconeixem l’any i l’autor de la reconstrucció. Sabem segur que el nom de la vil·la li va atorgar Manuel Colomer, atès que l’administradora de la fàbrica era Escolàstica (Escolita) Llopis. Va ser un edifici modernista de bella factura que va ser enderrocat entre 1948 i 1957."

Res en queda. Actualment el seu emplaçament està ocupat per un conjunt de vivendes residencials. Si agafem com a referència la casa que ara quedaria aprop del seu emplaçament popularment coneguda per "la torre del director", que es va construir entre els anys 1957 i 1958, i que Villa Escolita va ser habitada fins l'any 1953 pel aleshores director Joan Nardi Vila i la seva família, es podria assegurar que la casa es va enderrocar entre el 1953 i el 1957, no abans.

A més, el meu cunyat Joaquim Nardi Igual hi va nèixer l'any 1945, com també els seus germans Joan i Rosa. Caldrà buscar més informació al respecte.  

Poques han sigut les imatges localitzades. Totes les que s'acompanyen han sortit de la col·lecció de postals que estic fent.

Terme Municipal:
Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438677
Y: 4655173

Altitud:
512 metres







 Ubicació en el mapa: