INDRETS I RACONS: el mecanisme del rellotge del campanar de Torelló



L'ermità de Bellmunt, en Jordi Cervera, té el seu germà Xavier que s'ha especialitzat com a guia turístic de Vic i comarca. Li agrada parlar i tractar de qualsevol tema que tingui a veure en donar a conèixer aquest nostre territori. Cal felicitar-lo i agrair-li el que està fent.
Entre les diverses activitats que realitza, va desenvolupar conjuntament amb la televisió local EL9TV una colla de reportatges televisius sota el títol "Des del campanar". Aquests programes consistien en traçar un retrat dels municipis d'Osona a partir de la visió de la seva gent. Amb la particularitat que part del reportatge es gravava des de la torre del campanar.

Precisament va ser veient un d'aquests programes que feia referència a Torelló, emès el dia 25 de febrer 2016 que em vaig assabentar de l'existència del mecanisme que fa anar els 4 rellotges externs del campanar que tenim a Torelló.

Realment em va fascinar veure treballar aquella màquina tant particular, i més per la seva antiguitat, amb la precisió constant que requereix un rellotge d'aquestes característiques, que el veu tothom.  

I clar, la meva curiositat em va portar anar a trobar en Toni Codina de Torelló, el rellotger professional que es cuida del seu manteniment. Des d'aquí el meu agraïment per la seva col·laboració i amabilitat. Recorda com de petit hi anava amb el seu pare, qui aleshores ja es cuidava del seu manteniment. 

Aprofitant un canvi d'hora, en aquest cas el de primavera, em va permetre que l'acompanyés per veure com ho feia. I aquí teniu les imatges del que va ser. Va tocar pujar al campanar per la bonica escala de cargol que hi ha. Ens acompanyaven el seu fill Joan, i en Xavier Vilar Vinyeta.  

Des del desconeixement mecànic i tècnic, haig de dir que em va encisar veure treballar aquella màquina de precisió. A més de com la cuida i mima en Toni Codina.
Sembla que no pugui ser que el moviment d'aquell mecanisme pugui traslladar-se amb la precisió que requereix als quatre grans rellotges externs del campanar. Totes i cada una de les peces amb la seva funció concreta i específica.


Buscant la història i origen d'aquest rellotge, sembla ser que hi han dubtes al respecta. Segons documentació trobada a l'arxiu municipal de Torelló, resulta que els primers documents que parlen del rellotge del campanar daten de 1895. En concret són 2 pressupostos diferents per a un rellotge, un d'un rellotger de Barcelona anomenat José Besses i l'altre de Juan Escuder, també de Barcelona. L'expedient no consta de cap més document, per tant no queda clar si realment s'acaba comprant el rellotge o no.
Aquí val a dir que la informació facilitada pel Toni Codina, segons li va explicar el seu pare, el rellotge fou comprat a Roquetes. 

L'any 1949 hi ha una reparació del rellotge per part del rellotger J.M Portusach de Barcelona. En la petició de la reparació l'alcalde li comentava que el rellotge s'havia adquirit l'any 1895, data que concorda amb la data dels pressupostos.
Repassant els comptes de 1895 per mirar de localitzar la factura del rellotge no hi ha hagut sort. Amb tot però, s'ha trobat alguna factura a manyans i paletes per a la col·locació del rellotge "nou" al campanar, fet que dóna entendre que n'hi havia un d'anterior. També hi ha pagaments a un encarregat del rellotge públic.

Es parla del rellotge del campanar en un monogràfic del programa de la Festa Major de 1998, i també en Fortià Solà en fa algunes referències en la seva Història de Torelló.