ESGLÉSIES I ERMITES: ermita de Sant Roc, a Sant Pere de Torelló



La petita ermita de Sant Roc està situada al nord del poble de Sant Pere de Torelló, a l'indret conegut per Serrat de Nespla, sobre un petit cim i roquissar a 735 m d'altitud, i molt a prop de la casa de pagès El Serrat.
L'edificació data del segle XVII, i va ser construïda com a vot contra la pesta.

La campana està ornamentada amb fulles de roure, i té una inscripció on s'hi llegeix: "Me feren fer per Sant Roch. Ano 1698. I foren padrins Francesch Serrat i Madrona Serrat"

Es guarda una petita imatge, molt humil, que segurament seria la primera. L'actual imatge l'executà l'escultor Seguranyes de Vic. Des de mig segle passat possiblement presidí l'altar una pintura que ocupava tot el fons de la capella i que va ésser cremada el 1936.

Té un petit campanar d'espadanya  i completa l'edifici l'atri davanter (construït l’any 1901, per en Jacint Rifà i Munt), cobert amb teulada de la mateixa alçada de l'edifici, sostingut per dues columnes i amb pedrissos laterals per a seure-hi.

D'art té poc, però molta devoció i tradició. Avui dia s'hi celebra la festa el 16 d'agost en què es canten els goigs i es fa una missa.

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 442507
Y: 4659586

Altitud:
735 metres








Fotos antigues:

Fons Ramon Vinyeta
Ubicació en el mapa: