ARBRES MONUMENTALS: el Lledoner d'Espadamala


Nom comú: Lledoner
Nom científic: Celtis australis
Característiques tècniques: enllaç a Vikipèdia

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
3 metres i 50 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438492
Y: 4652259

Altitud
483 metres.

Terme Municipal:
Torelló

Ubicació:
dins la propietat de la casa de pagès d'Espadamala. S'hi pot arribar en cotxe des de la rotonda de la Cabanya que trobem a l'entrada del nucli habitat de  Torelló, venint de Manlleu. Seguirem pel costat de l'edifici del Sindicat (la Cambra Agrària) i baixarem cap a la casa de pagès de la Teularia primer, i la de Masllorenç desprès. Seguint la mateixa pista arribarem a Espadamala.

Un goig d'arbre. D'unes mides i estètic molt destacables. L'afavoreix l'estar sol, al mig d'una gran  esplanada que li permet agafar la gran volada que té.
L'Albert Espadamala i Francolí, ens va ensenyar un poema sobre el lledoner esberlat d'Espadamala que tenen enmarcat i penjat al menjador de la casa pairal. Ens queda el dubte de si és el magnífic exemplar que podem veure, o es tracta d'un altre de més antic ja desaparegut. Caldrà investigar al respecte.

Val a dir que de la casa d'Espadamala està documentada des de l'any 917. El document original es conserva a l'arxiu Episcopal de Vic, i és el més antic conegut de les cases de pagès del terme de Torelló. Agraïr a l'Albert que a banda d'acompanyar-nos fins l'arbre, va tenir el detall i l'amabilitat d'ensenyar-nos la casa per dins. Sí senyor! una masia de les d'abans.


Ubicació en el mapa: