ARBRES MONUMENTALS: el Roure d'Espadamala


Nom comú: Roure
Nom científic: Quercus pubescens
Característiques tècniquesenllaç a Vikipèdia

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
4 metres i 10 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438405
Y: 4652292

Altitud
480 metres.

Terme Municipal:
Torelló

Ubicació:
dins la propietat de la casa de pagès d'Espadamala. S'hi pot arribar en cotxe des de la rotonda de la Cabanya que trobem a l'entrada del nucli habitat de Torelló, venint de Manlleu. Seguirem pel costat de l'edifici del "Sindicat" (la Cambra Agrària) i baixarem cap a la casa de pagès de la Teularia primer, i la de Masllorenç desprès. Seguint la mateixa pista arribarem a Espadamala.

De l'arbre..., poc podem dir. Les fotos ho expliquen tot. Una verdadera llàstima i una gran decepció. Tenia que ser un exemplar d'una gran bellesa i per l'alçada de les seves branques d'una gran majestuositat.

L'Albert Espadamala i Francolí ens va explicar que l'havien tingut que escapçar a resultes d'una malura que tot ell havia agafat. Si be presentava alguna branca que intentava rebrotat, el seu aspecte no pinta gens bé. Esperem equivocar-nos.

Val a dir que de la casa d'Espadamala està documentada des de l'any 917. El document original es conserva a l'arxiu Episcopal de Vic, i és el més antic conegut de les cases de pagès del terme de Torelló. Agraïr a l'Albert que a banda d'acompanyar-nos fins l'arbre, va tenir el detall i l'amabilitat d'ensenyar-nos la casa per dins. Sí senyor! una masia de les d'abans.










Ubicació en el mapa: