INDRETS I RACONS: el Castell de Conanglell


Val a dir que mai havia sabut de l'existència d'un castell a Conanglell. Ha estat arrel de col·leccionar postals antigues que n'he trobat una del fotògraf L. Roisin titulada "Torelló-Resclosa de Conanglell" on apareix en la seva part superior la figura del Castell de Conanglell.

La postal correspon a una curiosa col·lecció de postals de Torelló, totes elles en color. És la marcada amb el núm 15. La imatge no està datada però la col·lecció és de molt a principi del segle XX.

Aquesta és la postal:


Aquesta altra postal seria la mateixa perspectiva, del mateix autor, però d'una altra col·lecció editada en aquest cas en blanc i negre, sota el títol "Torelló-Castillo de Cananglell", i circulada l'any 1914:


La següent fotografia, en placa de vidre, va ser feta l'any 1915 i el seu autor és el Sr. Francesc Xavier Parés:


i finalment, dins l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, també he trobat aquesta fotografia titulada "Castell a la vora del riu Ter". Aquesta imatge, més tardana que l'anterior, està feta l'any 1926 pel Sr. Rosend Flaquer i Barreda:



Poca informació he trobat relacionada amb aquest castell totalment enrunat en l'actualitat.

Mn. Fortià Solà en el seu llibre "Història de Torelló" (Vol. II pàg. 573) en fa una petita pinzellada quan referint-se a Conanglell diu "en el pujol més alterós hi basteixen un elegant castell que domina tota la contornada..."  i en la fotografia que l'acompanya sembla veure-s'hi, al fons, el castell. 

Situat dalt d'un turó i a una altitud de 548 metres, destacava visualment per les quatre torres rodones que tenia situades a cada costat de l'edificació. Segons consta en el catàleg de bens d'interés Patrimonial de l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà, municipi al que pertany, es tracta d'una casa forta documentada l'any 1139. Antiga torre i després casa noble dels Conanglell. Va refer-se al segle XVIII i es va modificar durant el segle XIX quan era una instal·lació de l'exèrcit (1875).

Si volem anar a veure les seves restes, l'accés és fàcil, senzill i sense cap mena de complicació. Està a 5 minuts de la nova urbanització que s'ha construït a Conanglell -en forma de ferradura recordant el seu passat militar pels cavalls que hi havia hagut-, i que trobarem a tocar la sortida de Torelló després de passar el llarg pont de Conanglell. 

Ens enfilarem pel darrera de les cases, cap el turó que en molt poca estona trobarem allà mateix. L'accés més senzill es agafar la pista a la dreta que trobarem després de la gran corva tancada que fa la carretera en direcció Sant Hipòlit -sentit ponent-. A 10 metres de la petita rotonda per a la sortida de cotxes de la urbanització. 

Tot i no trobar-se a una gran alçada la vista panoràmica des de dalt el turó és sorprenentment magnífica. 

Poques són les runes que hi queden, però tot i així es dibuixa perfectament les mides de l'edificació, amb les quatre torres rodones a cada costat. Dos roures han crescut al mig del recinte.

Terme Municipal:
Les Masies de Voltregà

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 437654
Y: 4665372

Altitud:
548 metres.





base d'una de les torres

la base de les dues torres de ponent

la base de les dues torres de llevant







Al nord, Torelló

Al sud, la nova urbanització de Conanglell

Ubicació en el mapa: