CASES DE PAGÈS: Presentació


casa de pagès la Redortra, amb el santuari de Bellmunt al fons

És evident que si hi ha alguna ensenya representativa del que és l'essència d'un territori com aquest nostre, sens dubte que les cases de pagès ocuparien un lloc destacat.

L'objectiu d'aquest racó del bloc és deixar constància dels masos, masies i cases de pagès que ens envolten. Moltes per sort encara hi són. D'altres, per no dir moltes, no han superat l'abandonament ni el pas dels anys i han desaparegut. Unes altres també rònecs que cap senyal en queda, només ens ha arribat el nom.

Sigui tot plegat un homenatge a tots aquells homes i dones que han fet de les cases de pagès la raó de la seva existència.

En aquest cas, el treball s'anirà completant de manera paulatina 


RODALIES SADERRA:

La Coma, Les Valls, Tartera, Saderra, El Soler, El Serrat, Collell


RODALIES SANT PERE DE TORELLÓ:

Arcs, Artiga Dolenta, Barraca Ramona, Barraca Vena, Barral, Bracons, Cal Ferrer, Cal Ros, Cal Sapotami, Cal Sastre, Cal Tardaner, Cal Teixidor, Cal Turbat, Cal Vivet, Can Baletes, Can Blanc, Can Font, Can Panosa, Can Patafi, Can Patiràs, Can Pau Gras (Can Roca Seca), Can Periques, Can Poca Roba (Mas Pujol), Can Portella, Can Rumia, Can Turet, Can Villaret, Can Xicó, Canamars, Canet, Casanova de Codinac, Casanova de la Pradella, Casanova del Collell, Castellet, Clot del Corder, Codina de Nespla, Collsaplana, Coromina, Corona, El Cantinell, El Casal de Curull, El Casot de la Vola, El Casot del Castell, El Coll del Pujol, El Collell, El Grau del Puig, El Güell, El Manguet, El Mas (El Mas de l'Om), El Molí de Bracons, El Molí de la Riera, El Molí de la Rierola, El Molí de Pigrau, El Molí de Targarona, El Prat de la Vola, El Puig de Canet (El Puig), El Pujalt, El Pujol, El Pujolet de Pigrau, El Roger, El Serrat (El Serrat de Nespla), El Sitjà, El Tut, El Verdaguer, Els Curtals, Els Curtils de Quatre Camins, Escola de la Vola, Espaulella, Casa Xica d'Espaulella, Estrader de Nespla, Falgós, Goviac, Hostal de Mal Govern, Icart, Joventeny de Curull, l'Avet, l'Hostalet, l'Hostalot, La Baga del Pi, La Baulella, La Cabana del Paraire, La Caseta de la Fàbrega, La Coma del Coll, La Cometa, La Fàbrega, La Fàbrica de la Teularia, La Fàbrica de Targarona, La Font Santa (La Rierica), La Guàrdia, La Guspinera, La Miranda de Comes, La Miranda del Roger, La Panosa (Aulina), La Pradella, La Redortra, La Riera, La Rierola, La Rovira, La Sala, La Teularia, La Tusia, La Vall, La Vessana, La Vinyeta, Les Cases, Les Codines, Les Roviles, Les Salines, Les Trapadelles, Llombragueres de Baix, Llombragueres de Dalt, Mas Comes, Mas Cullell, Mas Dot, Mas Font, Mas Fontdevila, Mas Fontís, Mas Grill, Mas Palomar, Masfred, Moles, Olzina, Palou, Pedroses, Piguillem, Pigrau (Can Cabanes), Pla del Bosc, Pla ses Lloses, Puiggrony, Puigsuquí, Pujol de Nespla, Rabassola, Rectoria de la Vola, Salgueda, Sant Esteve del Vilar, Targarona, Terrers, Torrents de Codines, Torrents Generós, Trotacans, Vallvert, Vila de Radulf, Vilarrasa, Vinyoles.   


RODALIES SANT VICENÇ DE TORELLÓ:

Mas Amalric, Mas Andreu, Mas Serrallonga, Mas Can Creus, Can Peix, Can Vidal, Can Xisquet, Capdevila, Comadebó, El Camps, El Jolis, El Vilar, El Viver, Font de Nogueres, Joanet de Pujols, La Palmarola, La Serra, La Torre, Les Passeres, Masgrau, Molinot, Can Xicopera, Musull, Roviroles, Torre Novelles, Vallmajor, Verdaguer, Vilardell, Molí Mas Andreu, El Sot Gran, Canamàs, Altarriba, La Torreta, Can Corrius, Can Palomo, Can Vila, Casanova de Cosseumes, Castells, Cosseumes, Can Tomàs de Pagès. 


RODALIES TORELLÓ: 

Torre Nova (Torre Pericas), Mas Codina, Masia la Cuaranya, Mas Can Dagès, Mas Les Gambires, Mas La Serra del Reig, Casa Nova de la Riera, Can Sidera, Mas El Vilar de Baix, Mas La Clota, Mas El Coll, Mas Collfred, Mas Comallonga, Mas Les Comes, Casa Les Comes, Mas els Plans, Mas La Goula, Mas Boixader, Mas Les Maioles, Mas El Masnou, La teularia d'en Parrella (El Gelabert), Mas Can Batista, Casa Nova de Sanaias, Mas Vilar de Dalt, Mas Puig de Joan, Mas Puigdesalit, Mas El Reig, Mas la Riera, Mas Puigroví, Casa Nova d'en Nofre, Mas Llorenç, Mas Calverons, Casó de Calverons, Mas Cervià, Masia de Martorell, Mas Espadamala de Dalt, Mas Espadamala de Baix, Finca de la Coromina, Can Pesseta, Masia de Saniàs, La Caseta del Reig.

Mas el Camp (Can Rabert), Can Cuevas, Can Serra, Cal Company, Mas de puig de Joan (Can Franquesa), Moli de la Coromina, La cabanya de la Coromina, Mas Can Segalès, Mas Morelles Nou, Mas Casabella.      


RODALIES VIDRANÈS:

El CollEl Cavaller, Can Carrasquet, Talaia, Bac de la Plana, Llagosta, Blanquer, Palou Xic, La PlanaArxer, Palou Gros, Can Noi Paula, Grau, Vilaró, Milany, Les Fonts, la ComaPujol, Corrubí.

Collfred, El Molí de Collfred, El Callís, Freixeneda, Pla Traver, Sallent.

Fontcuberta, Can Font, Pubill, Quintana, Moreu, Llances, Les Escanes, Les LlosesLes Comarques, CasademuntSant Tomàs, Can Mic, Pla d'en Roca, Els RònecsLa Vila de Boscarons, Titó, Hortau, La Canal.

Sant Bartomeu (antic mas Iglésies), Torbat, Curull, Barral, Planadella, Molí de la Vila, Barraca, Puig, Ruflà, Can Quirze, Joan, Portella, Pardal, Magí, Masfred, Xirimina, Sentinella, Torrents, Llomaners (o Llomaneres).

Hi Era de Massa, Boscatell, Molí Nou, Molí del Salt, Toriscada, Pedraguet, Degollats.


RODALIES BESORA I LLAÉS (una mostra):

Barretó, TavèrnolesVila de LlaésPurgatori, Hostal, TeixidorCasa Xica del TeixidorBurbau, Masats, Graus

Sibina, Xicoi, Comerma, Mir, La cabanya del Mir, Cogulera


Casa de pagès Boscatell, l'any 1928
Des d'aquí voldria agrair a l'Agrupació Fotogràfica de Sant Pere de Torelló, i a tothom que hi va col·laborar, l'important treball de recopilació de les masies que van fer l'any 1998, recollit en un CD.
És d'un valor documental de primer ordre.