CURIOSITATS: El soldat del Puigdesalit, 28 de juliol 2015 localització de la fossa i exhumació del cos.


El 28 de juliol de 2015 va ser el dia escollit pel Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya per a l'actuació d'intentar localitzar la fossa del soldat del Puigdesalit, i en cas d'èxit, procedir a l'exhumació del cos de cara a la seva possible identificació.

Vàrem quedar a les 8 del matí al davant de la casa de pagès del Puigdesalit. Abans, s'havien resolt tot un seguit de procediments davant organismes oficials: permisos d'actuació, protocols a seguir en cas d'èxit, presència dels Mossos d'Esquadra, autorització propietari de la finca... 

Les persones presents a les 8 del matí van ser: el Sr. Miquel Pujols, propietari del mas Puigdesalit; el Sr. Juli Cuéllar, responsable del departament de Desapareguts i Fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme; la Sra. Núria Armentano Oller, antropòloga; el Sr. Xavier Esteve Gràcia, arqueòleg; i els Srs. Xavier Vilar Vinyeta i Antoni Prat Puig com a membres de l'ADET (Associació d'Estudis Torellonencs).
Els treballs amb la màquina excavadora van anar a càrrec de l'empresa local Excavacions Tuneu. El maquinista que hi va intervenir va ser el Sr. Arnau Carbonell.

És important significar les rigoroses instruccions prèvies que es van rebre a l'Adet per part de la Generalitat: absolut hermetisme sobre l'actuació, i que qualsevol notificació a la premsa s'havia de vehicular mitjançant el departament de premsa de la Generalitat.
Aixó sí, l'Ajuntament de Torelló estava al corrent de tot.

Com a comentari previ, significar la il·lusió que traspuaven els professionals presents, tant la Núria com el Xavier, i la gran expectació que tenia el Juli perquè l'actuació sortís be.
El pla de treball previst inicialment era procedir durant un parell de dies. 

I aquesta és la seqüència d'imatges i l'explicació de com va anar la jornada:



Sens dubte aquesta és la imatge de referència que millor va servir per a ubicar el lloc on es trobava la fossa. La fotografia està feta el dia 17 de març de 2008. A la dreta s'hi pot veure el Sr. Josep Bartrina que va ser qui, juntament amb el seu germà Agustí i el seu pare, va enterrar el soldat. Amb el bastó senyala i ubica ell lloc exacte, just al costat del camí ral.
A l'esquerra de la fotografia apareix mossèn JoanTorra, rector de la parròquia de Sant Feliu de Torelló.
 

Aquesta és la localització sobre el terreny del punt d'actuació.





Calia acotar el perímetre d'actuació a l'operari de la màquina excavadora. L'entorn havia canviat en els darrers anys doncs una esllavissada havia afegit gruix de terra sobre el punt escollit. 



Va començar l'actuació amb la idea d'anar aplanant el terreny. Eren les 08:32 hores. La màquina tenia una pala que amb molta cura i seguint les instruccions de l'arqueòleg Xavier Esteve anava rebaixant i llescant el terreny.



Un contratemps inesperat: a la cuarta palada es va reventar una canonada d'aigua que es creia més allunyada. Es tractava de la instal·lació que feia arribar l'aigua fins a dalt la casa de pagès. A l'acte va semblar un contratemps greu i important.  



Les cares de preocupació i desànim d'en Xavier (esquerra) i la Núria (dreta) van ser manifestes. En aquell moment els seus comentaris feien referència a possibles actuacions pel pas de la canonada rebentada, o altres desconegudes en el temps, que haguéssin pogut malmetre la fossa. Al centre s'hi troba el Sr. Miquel Pujols, el propietari del mas Puigdesalit.  



Però davant les dificultats calia actuar. Es va poder tallar el pas d'aigua i es va continuar decididament amb els treballs.  



L'actuació anava agafant cos, ara ja amb la companyia dels Mossos d'Esquadra. 



El moviment de terres també començava a ser important.



Les instruccions i supervisió d'en Xavier eren constants i sense perdre detall. Estàvem a punt d'arribar al moment clau.  



En un moment donat i després d'una palada, la Núria que estava mirant els treballs enfilada al marge del costat va fer parar la màquina i amb un salt es va situar sobre el pla. Havia intuit el que semblava una peça de terra d'un color diferent de la resta. Eren les 11:40 hores. 



I efectivament, el que va semblar una intuició es va acabar convertint en una realitat. Al terra quedava clar i perfectament dibuixat el perímetre transversal de la fossa que buscàvem. L'havíem trobada!! 



En aquell moment la barreja de sensacions va ser important: molta satisfacció, molta emoció... i a l'hora un profund respecte. A la foto, d'esquerra a dreta: Antoni Prat, Xavier Vilar, Miquel Pujols i Juli Cuéllar.   



I aquí els professionals que es van posar a treballar. Espectacular veure amb quina paciència, delicadessa i metodología anaven buidant mica a mica la terra de dins la fossa. 



L'espai del forat anava agafant cos a mida que s'anava buidant. La calor començava a apretar.



 Finalment, a les 13:45, va aparèixer el crani de l'esquelet del soldat del Puigdesalit. S'havia trobat.



Crec que la Núria, com tots els altres presents, també es va emocionar.





















I així es va acabar amb el treball, primer de rebaix de la fossa i després de neteja de l'esquelet. Eren les 18:15 hores.
En aquell moment la Núria i en Xavier van decidir acabar la feina per aquell dia. Quedava la catalogació i l'informe tècnic de la troballa que, van dir, el farien l'endemà.
De cara a la nit, es van començar a condicionar els voltants de la fossa: es protegiria l'esquelet amb plàstics, es taparia la fossa amb algun tipus de fusta format tauló i s'avisaria als Mossos d'Esquadra pels treballs de perimetració, vigilància i custòdia de l'entorn.

I va ser curiòs. Quan ja s'havia decidit actuar d'aquesta manera, la prudència i professionalitat de la Núria i el Xavier els va fer preguntar quines eren les previsions del temps. Pluja per demà a les 8 algú va contestar.
Doncs no marxem!, van contestar rotundament. L'aigua ens faria malvé tot el treball fet. Acabarem avui, sigui a l'hora que sigui.



Aleshores es va iniciar un minuciós, tècnic i detallat treball de camp de cara a la catalogació de les restes. D'una qualitat i rigurositat impresionant. Va ser quan ens van informar de la troballa de botons de camisa, i d'uns altres de mida una mica més grans. També de restes de roba a sobre el pit. I de possibles peçes metal·liques enmig de la roba. I respecta al mal estat del crani i de la mandíbula, que molt probablement tenia relació amb un tret d'arma rebut.






Una vegada es va acabar l'informe tècnic, calia procedir a iniciar la darrera part de la intervenció: la exhumació de l'esquelet.


Mica a mica, peça a peça, i amb molta delicadessa es va anar desmontant l'estructura de l'esquelet. La Núria va començar pels peus i va acabar amb el crani. Les peçes s'anaven catalogant una a una i introduint en diferents bosses de plàstic, repartides segons la part del cos.









I se'ns hi va fer fosc. Sort dels Mossos que portàven llanternes.







Buida. Impresionava. Eren les 21:47 hores.

I amb la sensació d'haver viscut un dia emocionant, històric, intens i ple de sensacions. I de plena satisfacció pel treball fet.

Enllaç reportatge El 9 TV

LOCALITZACIÓ FOSSA, COORDENADES UTM:
Sector: 31T
X: 439141
Y: 4654789

Altitud: 566 metres