CASES DE PAGÈS: El Cavaller de Vidrà



Ubicada a dins la població de Vidrà, es tracta sens dubte d'una de les cases senyorials més boniques i ben cuidades que podem trobar en aquest nostre territori. A més, carregada d'història.

Es va estrenar l'any 1787, i és un edifici de gust clàssic amb una mica de barroc, sense cap excés. La construcció la dirigí un mestre d'obres francès.  

És curiós el motiu de la construcció de la casa per part del llavors propietari Francesc Vila Cavaller Castell. Resulta que l'any 1771 Francesc Vila s'havia casat amb Josefa Pons -veïna de la població de Das-. Aleshores el matrimoni vivia a l'apartada casa de pagès la Vila de Boscarons, i pel que sembla en aquell racó de món la dona s'hi avorria i volia viure prop del poble.
D'aquí ve que en Francesc Vila va fer construir a Vidrà la casa del Cavaller, per oferir-la de present a la seva muller.
Tot i que sembla ser que posteriorment l'amo s'enyorava de la Vila de Boscarons on s'hi continuava estan de dia, i a la nit se n'anava a pernoctar al Cavaller.

Així la descriu Marià Vayreda:
" La casa Cavaller de Vidrà és, sens dubte, una de les més grans de la muntanya, amb la particularitat d'ésser tota ella construïda en un sol temps i sota un sol pla, a diferència de la major part de les grans masies, que són una juxtaposició d'edificis o cossos erigits en diverses èpoques i acusant gustos diferents. En l'entrada, que té accés per sota uns porxos, hi podria maniobrar una peça d'artilleria. Està tota empedrada amb rierencs de caire, excepte un gran pas central enllosat, conduint al peu de l'escala, que, sense gran línies arquitectòniques, és la més grandiosa que he vist en tota la muntanya".

Se'n destaca l'escalinata central ocupant un espai quadrangular ben il·luminat per les finestres d'una falsa volta. Les habitacions, amb balcons i finestres. Tres pisos, amb porxo a la planta, i galeries d'arcs rebaixats amb l'orientació habitual a migdia.
A la lluminositat interior s'hi ha d'afegir l'efecte de l'arrebossat d'ocre clar a l'exterior.

Durant la guerra dels carlins es va fer servir com a quarter general i escola militar.
Com a anècdota d'aquella època, s'explica el fet conegut com a "acció de Vidrà", quan pel juliol de 1874 Francesc Savalls i Massot (1817-1886), rellevant militar carlí empordanès i home de caràcter impetuós que va participar en les tres carlinades del segle XIX arribant al rang de general, havia anat a dinar, juntament amb els seus homes, a la masia del Cavaller el dia de Sant Joaquim, onomàstica del seu propietari. Allí foren enxampats i encerclats per les tropes isabelines i es feren forts en el seu interior. A la matinada Savalls orquestrà una fuga obrint les portes i provocant l'estampida de les vaques i cavalls del pati del Cavaller. Savalls fugí a cavall i els trabucaires de la seva guàrdia a peu.

Terme Municipal:
Vidrà

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 443073
Y: 4663651

Altitud:
978 metres


















Fotografies i imatges antigues:

enllaç a altres imatges antigues del fons del Centre Excursionista de Catalunya, fent clic aquí

Fotografia del fons César August Torres, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta l'any 1910.

Postal Ediciones Vert, anys 60

Postal Gaja, anys 60


Ubicació en el mapa: