ESGLÉSIES I ERMITES: Santuari Mare de Déu de les Olletes



El santuari de la Mare de Déu de les Olletes està situat dins un barranc, al vessant nord del Puigsacalm just sota Santa Magdalena del Mont. A mig camí de Sant Privat a Santa Magdalena. Excavat a la roca viva de la muntanya, la cova té cinc metres d’alçada per vuit de fondària i quatre d’amplada.

El nom de les "Olletes" prové, segons la llegenda, al fet que la imatge fou trobada dins una de les moltes cavitats en forma d'olla que es troben pels voltants.

La tradició diu que el segle XVI els monjos de Sant Corneli (Santa Magdalena), en abandonar el priorat, van amagar la imatge de la verge en un petit forat dels que es troben per la roca dels voltants.
El 1855 es va decidir perforar la roca i fer-hi una petita capella. No va ser fins el 1895 que s'acabaren les obres i es col·locà la imatge. Segons el projecte de l'època, es preveia que l'altar i les ornamentes fossin treballades a la mateixa roca, però un accident va fer abandonar aquesta idea. Sembla que en el plan primitiu ideat per l'arquitecte director, tant l'altar com el decorat de la capella, havien de ser treballats en la mateixa roca, per això s'havia deixat en el fons de la cavitat oberta, un grop sortit de penya per anar-lo buidant i treballant. Sembla ser que una barrinada intencionadament mal tirada  trocejà el pa de pedra i es tingué que desistir del projecte. Finalment es va instal·lar un altar de marbre dissenyat per Joan Pujol i construït per Casimir López.
També és original de l'època la reixa de ferro forjat de l'entrada que porta, també forjades, unes olles petites en la seva part alta.

La imatge original que va inaugurar el santuari el 1895 es troba a la parròquia de Sant Privat d'en Bas. És del segle XVI o XVII esculpida en marbre, d'estil barroc i inacabada en la seva part inferior. Al braç esquerra hi porta un fillet i amb la mà dreta agafa un ram de flors.

És curiós veure-hi, enfilada al seu costat oest, una construcció que crida l'atenció. L'any 1910, Cèsar August Torras, en el seu llibre Pirineu Català - Comarca d'Olot, en la seva pàgina núm. 201 diu: "un xich en amunt, també sota cingle, hi ha una altra petita cova, ont s'hi venera la Mare de Déu de Núria, y en la qual tot just hi ha lloch pera l'imatge, l'olla y la campana. Segons tradició, es la cova aont fou trobada l'imatge primitiva de la Verge de les Olletes y el lloch aont antigament s'hi venerava. S'hi puja per un camí, en rampant, fet a dretes".

Respecta l'entorn, així de bonic el descriu Torras: "es va pujant pel cor de la barrancada, per entre cingles y atapahida boscuria de faigs y boixos, reblincolant el camí seguidament. Els paisatges que's desenrotllen a cada instant a la mirada són de caràcter enèrgich y verament encisadors".

I és que realment és un racó de pedra i vegetació que sorprèn trobar-lo on està situat. Tot el corriol per arribar-hi és força dret, llarg i estret. De cop i volta et trobes amb la cova excavada en la mateixa roca. Fer-ho tenia que ser un treball de constància i sacrifici.

Terme Municipal:
La Vall d'en Bas

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 450015
Y: 4664872

Altitud:
1.036 metres










Aquest sería el racó que parla Cesar August Torras sobre la capella lateral de la Mare de Déu de Núria:







Imatges antigues:

Postal Ntra Sra de les Olletes - Ediciones Fotografía Cuyás. Rda S Pedro, 4 Barcelona
postal sense circular


Postal capella del Santuari de Ntra. Sra. de las Olletas, situat en lo terme de S. Privat de Bas (Bisbat de Girona)
postal circulada el dia 24 de juliol 1925

Un capellà a la porta del Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta l'any 1925
Centre Excursionista de Catalunya. Fons Rossend Flaquer Barraca
Roques del Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta l'any 1925
Centre Excursionista de Catalunya. Fons Rossend Flaquer Barraca
Cova de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta el dia 20 d'abril 1919
Centre Excursionista de Catalunya. Fons Jaume Biosca Juvé
Detall de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta el dia 20 d'abril 1919
Centre Excursionista de Catalunya. Fons Jaume Biosca Juvé
Homes al Santuari de la Mare de Déu de les Olletes. Foto feta entre 1888 i 1911
Centre Excursionista de Catalunya. Fons Marius Aguirre Serrat-Calvó

Ubicació en el mapa: