8.- Curull: la volta del boix grèvol florit

Abans de tot, deixeu-me explicar el perquè d'aquest títol. Sens dubte tot bé de la data en què vaig fer aquesta caminada: era un 23 de desembre. Per tant i en aquest cas, un fred matí d'hivern. Una gran part del recorregut transcorre dins les grans fagedes que anem trobant. Paisatge com sempre preciós però amb la particularitat que, per aquestes alçades de l'any, tots els faigs ja estan pelats, sense fulles… I en aquest entorn de vegetació seca criden l'atenció dos arbres amb les fulles verdes tot l'any: el boix i el boix grèvol.
Em vaig fixar en la gran quantitat de boix grèvol -molts d'ells ben petits- que anava trobant de manera contínua al llarg de tot el recorregut, tot i tractar-se d'un arbre força escàs i que costa de veure i trobar. 
I a més a més, es va donar la casualitat que n'hi havia una bona colla de florits, amb aquelles boles vermelles que tant destaquen i que et recorden que s'acosta Nadal. 
Un bonic complement per a una magnífica caminada. 


Fet aquest aclariment, dir que, si no hagués ensopegat amb el boix grèvol florit, el títol d'aquesta caminada hauria estat:

Curull, amb sortida de Bracons: la volta pel pic de l'Àliga, el clot de Can Ruflà i Sant Bartomeu de Covildases.

L'església romànica de Sant Bartomeu de Covildases. A la dreta, al fons i enfilat, el Santuari de Bellmunt.
Resum:
Caminada circular amb sortida de dalt el coll de Bracons. Ens enfilarem en sentit nord pel morro de pedra que hi trobem. Arribarem al coll de Sant Bartomeu. D'aquí marxarem cap a la nostra esquerra per resseguir la Serra de Curull fins al collet de la Font de la Canal on trobarem el desviament que ens portarà pujar al Pic de l'Àliga. Situats de nou al coll de la Font de la Canal, seguirem en sentit nord de llarga baixada pel clot de can Ruflà, fins trobar la pista que en sentit est ens portarà fins a Sant Bartomeu de Covildases, des d'on anirem a buscar el coll de Sant Bartomeu que de tornada ens portarà fins a la collada de Bracons.

Temps i distància:
4 hores i 15 minuts.
13 kms.

Dificultat:
Moderada, baixa