FORAT MICÓ: el riu Ges, de Vidrà a Sant Pere de Torelló


Forat Micó
SORTIDA DE PRIMAVERA, oberta a tothom -places limitades-. 

Data: 
dissabte 11 d'abril de 2015

Organitza:
Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura

Col·labora:

Hora i lloc de sortida:
a les 8:30h de l'aparcament de la plaça del Mercat Municipal, a Torelló. Es recomana ser-hi a les 8:15h.
Es sortirà en autocar en direcció Vidrà, lloc d'inici de la caminada prevista a les 9:00h.

Lloc d'arribada:
a Sant Pere de Torelló, a la casa de colònies de La Riera on hi haurà l'autocar que ens retornarà a Torelló, al lloc de sortida.

Inscripció:
Gratuïta.
Places limitades per la capacitat de l'autocar: CAL HAVER EFECTUAT PRÈVIAMENT LA  INSCRIPCIÓ en el següent enllaç:
http://www.gesbisaura.cat/arees-projectes/formularis/vorages2015

El Cavaller de Vidrà
Resum:
Es tracta d'una travessa. El recorregut surt de la plaça de Vidrà. Es passa pel bonic pont d'estil romànic, després pel salt d'aigua del Salt del Molí i s'arriba a la gran roca de la Tosca de Degollats. 
Es segueix per una ampla pista, on veurem a la nostra esquerra la casa de pagès de la Vall, i a la dreta enfilat el Santuari de Bellmunt. 
A continuació trobarem la presa de Forat Micó, que de baixada ens portarà a creuar el riu diverses vegades.  
Després de passar la carretera que va a Sant Pere de Torelló, seguirem planejant pel costat del riu fins arribar al pont d'estil romànic de la Riera, i tot seguit a la casa de colònies de la Riera el nostre punt d'arribada. 

Temps i distància:
Temps estimat de la caminada: 3,5 hores. 
Distància de 10,180 Kms.
Dificultat:
Mitja, baixa. Exceptuant una dreta però curta pujada sortint del salt d'aigua del Salt del Molí, la resta del recorregut és força planer, pràcticament tot ell de baixada.

Advertiment:
Al llarg del recorregut, es creua el riu Ges en 7 ocasions. Tot i que en algun pas hi ha passeres per no mullar-se els peus, caldrà estar atents al cabal d'aigua que porti el riu. Es recomana, per si cal, portar un parell de bosses per no mullar-se les sabates. O descalçar-se en cas necessari.

Recorregut:
Es sortirà a les 9:00h de l'aparcament de la plaça de Vidrà. Just començar passarem pel davant la majestuosa casa de pagès del Cavaller de Vidrà, una magnífica masia construïda l'any 1787. Tot seguit -després de veure al fons del carrer la grandesa del roure de la Creu de l'Arç- ens desviarem a la nostra dreta per desprès de passar pel mig d'unes granges de bestiar, anar  a trobar la depuradora d'aigües de Vidrà.
A continuació, i de baixada, trobarem una cruïlla de camins. Ens desviarem pel que marxa cap a la nostra esquerra, que desprès d'una llarga baixada ens portarà fins al bonic pont d'estil romànic, ubicat en un entorn preciós. A partir d'aquí, el riu ens anirà acompanyant al llarg de tot el recorregut. Ens trobem a l'alta vall del riu Ges.
Tot seguit, de baixada, arribarem a un altre racó encisador: el salt d'aigua del Salt del Molí. Una meravella de la natura.

El salt d'aigua del Salt del Molí

A continuació, toca enfilar-nos de valent -tampoc és molt llarga la pujada- per anar a buscar la pista que ens situarà a una bona alçada respecta al llit del riu. Són molt boniques les vistes d'alçada que al llarg del recorregut anirem trobant del congost del Ges amb el seguit de meandres que va fent.
Quan la pista es converteix en camí, arribarem quasi de sobte a la Tosca de Degollats. Curiosa  formació rocosa de material calcari de grans proporcions. L'indret és feréstec, d'una gran bellesa. Sembla mentida com d'una petita deu d'aigua situada a la seva part superior la natura pugui acabar dibuixant aquelles formes tan boniques.
Tot seguit, el camí es converteix en una ampla pista que ens permetrà gaudir d'unes magnífiques vistes tant de la casa de pagès de la Vall, com d'una perspectiva diferent del Santuari de Bellmunt, enfilat dalt la seva muntanya.

Arribarem a la presa de Forat Micó. Punt on el congost del riu Ges s'estreny de manera important per salvar aquest estret i esberlat pas, enmig d'imponents escarpats de roques. Entrem a la baixa vall del riu Ges.

Presa de Forat Micó

A partir d'aquí el camí planeja tota l'estona. El riu sembla que vulgui jugar amb nosaltres, doncs el creuem de manera quasi seguida unes quantes vegades. Tot i que en algun pas hi trobarem fetes unes passeres altes, podria ser que depenent del nivell de l'aigua calgui descalçar-se.

El riu Ges

Arribarem a la carretera que va cap a Sant Pere de Torelló. La creuarem per tornar baixar a buscar el riu, i iniciar el darrer tram de la caminada: una raconada molt bonica que ens portarà fins al pintoresc pont d'estil romànic de la Riera. El creuarem i aprofitarem per gaudir del bonic entorn que trobem en el darrer tram de la caminada abans d'arribar a la casa de colònies de la Riera, on finalitzarem el recorregut.
Hi trobarem l'autocar que ens retornarà cap a Torelló.

Pont d'estil romànic de la Riera, arribant a Sant Pere de Torelló