INDRETS I RACONS: el llapis de la Font Santa


Popularment conegut com "el llapis de la Font Santa".
Tal com el seu nom indica tenia la forma d'un llapis gegant -entre 2,50 i 3 metres d'alt?- que pujant cap a Sant Pere de Torelló trobavem a peu de carretera, a la banda dreta. Just entre la carretera i la pista que marxa cap a la Font Santa. 

Pràcticament sempre regalimava aigua a la seva part externa. Aigua que sortia per l'orifici que tenia a la seva punta. Algunes vegades fins i tot amb un raig considerable. 
Així era perquè, sembla ser, aquest llapis no era altra cosa que un sobreeixidor d'aigua que formava part d'una conducció -soterrada?- que segurament baixava de la casa de pagès del Roger i que d'una manera o altra anava a parar al balneari de la Font Santa. Com dic, la seva funció era de sobreeixidor, vaja... que servia de "respiradero" de l'aigua.

Però, que sàpiga, poques coses més tinc aquí per explicar. M'agradaria saber quan el van fer..., el recorregut de la conducció d'aigua relacionada..., quan el van aterrar...
Però tot són records. Records per cert tampoc molt llunyans en el temps. M'atreveixo en una data de quan va anar a terra: 1980?

Però cap mena de més d'informació relacionada he sabut trobar mitjançant el meu amic Google. Caldrà emprar altres fonts. 

I aquesta és la única fotografia que he aconseguit, curiosament amb els seus voltants glaçats:   


Agraïr a l'Agrupació Fotogràfica de Sant Pere de Torelló la cessió d'aquesta imatge.

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 440484
Y: 4657329

Altitud: 
530 metres.

ubicació en el mapa: