CURIOSITATS: El soldat del Puigdesalit, 17 de març 2008 visita al lloc de l'enterrament.L'any 2008, de manera molt encertada, des de l'Adet es va contactar amb el Sr. Josep Bartrina Juvanteny per tal de demanar-li si podia mostrar on havien passat els fets que ell va viure en primera persona. En aquell moment, l'única persona viva que quedava de les tres que van enterrar el soldat al Puigdesalit. 

Va ser el dilluns 17 de març de 2008, a 1/4 de 4 de la tarda, que el Sr. Josep Bartrina -que aleshores tenia 84 anys i vivia al carrer Sant Josep 41 de Torelló-, va acompanyar als Srs. Xavier Viver i Fabregó -president de l'Adet-, Mn. Joan Torra Bitlloch -rector de la parròquia de Torelló- i Miquel Pujols Parramon -propietari del Puigdesalit- a mostrar-els-hi el lloc dels fets. 

De les explicacions donades pel Sr. Bartrina ha quedat escrit que:

- va ser enterrat a la part de migdia de la casa, en la seva part baixa tocant el camí ral, al costat de l'actual urbanització "la Carrera".
- el van enterrar a 11 pams de fondària.
- li van fer una matalàs de palla.
- tenia les mans foradades per l'impacte de les bales. 
- cabell llis, molt tupit, i de color castany.
- jove i ben plantat.
- era fumador
- parlava castellà (li va servir el sopar la mateixa nit). 
- tenia galons de capità de l'exèrcit.
- el van embolicar amb una manta.
- un seu company va fugir

que les persones presents en el moment de l'enterrament van ser: els germans Josep Bartrina Juvanteny (1924-2011) i Agustí Bartrina Juvanteny, juntament amb el seu pare, en Pau Bartrina Calm.

I a continuació les interesants imatges de la visita. Al final hi trobareu també el croquis i fitxa de treball que el Sr. Xavier Viver va fer.
Imatges i croquis que han servit de gran ajuda per concretar i ubicar exactament l'actuació a realitzar. 

 


Croquis i fitxa de treball:
LOCALITZACIÓ FOSSA, COORDENADES UTM:
Sector: 31T
X: 439141
Y: 4654789

Altitud: 566 metres