CASES DE PAGÈS: Pla TraverCasa de pagès situada a la gran explana que conforma Pla Traver, a la part més oriental de Vidrà, tot i que geogràficament es troba dins el terme municipal de Sant Privat d'en Bas, comarca de la Garrotxa. Ubicada a la vessant oriental dels pics Cubell i Miralles. 
Poques planes tan grans i tan boniques com aquesta es poden trobar a quasi 1.300 metres d'altitud. És un d'aquells paratges on hom s'hi pot aclofar d'anar-lo mirant. No cansa.

Tot i que un petit mas es va començar a construir a mitjans del segle IX, no va ser fins a partir del segle XIII que s'hi van anar afegint el conjunt d'edificacions tal qual ens han arribat.

En aquests moments tot i que la seva explotació ramadera segueix sent important -entre el pasturatge de vaques i una explotació de cavalls- l'edificació s'ha reconvertit en una residència de turisme rural. 
És un punt de sortida de moltes excursions pels voltants: com a més clàssica, destacar l'ascensió al Puigsacalm. 

Tal com explica Arthur Osona en la seva Guia Itineraria de las Serras de Collsacabra y de la Magdalena (any 1888) pàg. 21, "la gran casa de pagés fá un temps era una dependencia de la remonta de Conanglell pera la pastura de potros".
I l'Artur Osona en la seva guia Pirineu Català- Ripollés (any 1921) pàg. 112, també diu: "Prop de la masia s'hi troben les ruïnes del grandiós edifici aon hi havia existit la remontad'artilleria y en elq hi tenien cabuda un centenar de caps."  

Terme Municipal:
La Vall d'en Bas

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 447087
Y: 4665320

Altitud: 
1.270 metres   

Imatges antigues:

Fons Cesar August Torras, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta entre 1890 i 1923.

postal Pla Traver
sense circular, datada el dia 6 d'abril 1928

Fons Rosend Flaquer Barrera, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta l'any 1928.

Fons Rosend Flaquer Barrera, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta l'any 1928.

Fons Estudi de la masia Catalana, del Centre Excursionista de Catalaunya. Autor Dudi. Feta entre 1890 i 1936.

Nens a l'interior de la masia de Pla Traver
Fons Josep M. de Segarra, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta l'any 1939.


Ubicació en el mapa: