LLEGENDES I TRADICIONS: Hi Era de Massa


Il·lustració interior del llibre d'en Ramon Vinyeta

Al dessota del santuari de Bellmunt, per l'indret de tramuntana, hi ha un coll que separa els aiguavessos del sot de Canamàs (riu Ges), del sot dels Gargantes (riu Ter). Se'n diu coll de "Hi era de Massa". És un topònim ben curiós que té el seu origen en un fet esdevingut en els temps feudals i que la veu popular ha mantingut fins els nostres dies.

Es diu que en temps força remot, la data de qual no es pot concretar, regia els destins del castell de Besora un senyor feudal de conducta despòtica i cruel vers els seus subordinats. Aquests, cansats de tants atropellaments i ignomínies, es reuniren secretament en el "Camp del mal consell" i acordaren desfer-se de llur amo definitivament.

La vigília del seu sant hi hagué cacera general del senglar, i en ésser al coll situat al peu del santuari, en lloc d'atacar la fera fou agredit i mort l'amo i senyor de la contrada. El tribunal hi prengué part i a la pregunta de: Qui l'ha mort? respongué el poble unànimament: Besora!. Per què l'ha mort? Perquè HI ERA DE MASSA.

I d'ença d'aleshores del coll i la masia allí existent (avui en runes) se'n diu aquest singular qualificatiu.

Font: Llegendes i Tradicions de la Vall del Ges i dels seus contorns, Ramon Vinyeta (1979)