INDRETS I RACONS: La barrera menorquina de la casa de pagès de la Redortra


Quan caminant pels voltants de Bellmunt passàvem d’anada o de baixada per Coll de Duec, i entràvem o sortíem dels límits de la finca de la casa de pagès de la Redortra, es passava per una tanca de ferro que allà havia quedat… mal feta i quasi deixada estar.  


No fa massa però, que aquella pasterada de ferros es va convertir en una tanca de fusta molt curiosa i bonica. Diferent….que crida l’atenció, vaja. Molt ben acabada, molt ben treballada, amb unes curvatures que tractant-se de fusta gruixuda se n’ha de saber per fer-les. I amb un sistema de tancar, fet també de fusta, molt valent i curiós.
Ah! i acabada amb dos amples, valents i bonics pilars de pedra.Doncs bé, l’altre dia caminant, el meu cunyat Enric m’explicava que per la tele havia vist un reportatge sobre Menorca on explicaven que allà els tancats per a bestiar de les finques rústiques –cavalls concretament- els acabaven amb unes portes de fusta. I que a més, era un cosa molt típica i reconeguda a l’illa.
I que les portes que ell va veure eren similars a aquella que havien posat nova a la Redortra, a prop de coll de Duec. Amb aquell mateix estil de curvatura, proporcions i sistema de tancament.

I em va fer gràcia saber-ho. A l’acte vaig lligar caps, dons tinc entès que l’actual propietari de la Redortra té casa a Menorca. I ara mateix, a la finca hi volten uns cavalls magnífics.

I ja em teniu cap al Google a buscar informació. I efectivament, la tanca de fusta que s’ha posat és d’estil menorquí. Concretament s’anomenen BARRERES MENORQUINES.

Es tracta d’una tanca rústica artesanal, que consta de 6 o 7 travessers, originalment realitzada en fusta d'ullastre. Un arbre abundant en totes les arbredes de la illa, que destaca por la seva excepcional duresa. Com a curiositat, en l'antiguitat els triomfadors dels Jocs Olímpics eren coronats amb branques d'ullastre.

Cavalls a la Redortra


Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 440509
Y: 4660325

Altitud:
855 metres.

Ubicació en el mapa: