CURIOSITATS: El soldat del Puigdesalit, homenatge de comiat.


Important va ser la pressió i les presses per part de la Generalitat perquè una vegada exhumat el cos es procedís al tancament de la fossa de forma immediata. Cert que dins el protocol d'intervenció hi havia el compromís amb el propietari de que se li deixaria l'entorn tal qual estava abans de l'actuació.

Per això a corre cuita es va fer una convocatòria a tots els socis de l'Adet, extensible a tothom qui pogués interessar, per mostrar la fossa i donar les explicacions dels treballs realitzats. Donat que tampoc es podia allargar més dies, va semblar adequat el dissabte 1 d'agost tot i ser el dia central de la Festa Major a Torelló. L'hora, a les 10:00, obeïa a que la calor no molestés.

Era un deure fer aquest acte de cara a la població de Torelló.

A l'hora, també es va fer una reflexió sobre quin homenatge li podíem fer al soldat. Va semblar encertada la idea de portar-hi còdols i que tothom qui ho considerés, el pogués dipositar a dins la fossa fins a cobrir-la.
Un petit i senzill homenatge que d'alguna manera perpetuaria per sempre més l'espai on havia descansat el soldat durant 76 anys.

Significar que la persona que hi va dipositar el primer còdol va ser l'alcalde de Torelló, el Sr. Santi Vivet, que va visitar la fossa el dia abans.
 

Val a dir que la tempesta d'aigua caiguda durant la nit va ser molt important. Fet que va deixar l'entorn amb molt de fang i la fossa plena d'aigua. De cara a la visita, una estona abans de l'acte es va intentar condicionar una mica l'entorn.

L'acte de comiat va ser senzill i emotiu a l'hora. Hi van assistir una seixantena de persones. 
Per part de membres de l'Adet es van donar les explicacions de com havia anat tot. A destacar l'interès que van mostrar en tot moment els assistents, alguns d'ells familiars directes de qui van viure els fets en primera persona. Per acabar, i amb molt de respecte, cada un dels assistents va poder introduir un còdol a la fossa, fins a cobrir-la. 
D'aquesta manera l'habitacle del soldat quedarà perpetuat per a sempre més.  















detall de la ubicació de la fossa: a migdia de la casa de pagès, a la seva part baixa i a tocar la urbanització "la Carrera".

LOCALITZACIÓ FOSSA, COORDENADES UTM:
Sector: 31T
X: 439141
Y: 4654789

Altitud: 566 metres